Primele influente

Proiectul „Dunarea Polis”, in ciuda idealului sau futuristic si hyper-tehnologizat, e un proiect cu fundament istoric de peste o suta de ani.
Acest proiect isi are radacinile in ideea regelui Carol I, care sustinea unirea celor doua orase-port la Dunare, el facand peste zece vizite in Galati si Braila.
(Ticu Ciobotaru, in „Ziarul de Investigatii”, 8 iunie 2022)

In timp,

Ideea lansata jurnalistic si-a gasit sprijin stiintific la geografi si sociologi, iar in zilele noastre la regretatul scriitor Laurentiu Ulici, senator de Braila(1996-2000), care vorbea de un megalopolis Braila-Galati pe linia Dunarii, a digului de 15 km, cu finantare japoneza. La initiativa sa a reactionat si presedintele CJ Braila, Aurel Simionescu, si CJ Braila a elaborat un plan al „Megalopolisului” Braila-Galati. Laurentiu Ulici gasise si un grup financiar din Canada interesat sa investeasca un miliard de dolari, insa intiativa a fost oprita la guvern.

Eforturi neincetate

De la viziunea parlamentarului si pana la folosirea acestea in scopuri electorale nu a fost decat un pas, asa ca, ani la randul, proiectul a fost readus in atentia alegatorilor, sub diferite forme: in 1994, cand Eugen Durbaca dorea primaria Galatiului, a propus electoratului acest proiect sub denumirea Europolis 2000 sau Dunarea 2000. In anul preelectoral 2007, proiectul s-a numit Zona metropolitana Galati-Braila, Zona de dezvoltare intercomunitara sau megalopolisul Galati-Braila. Prin 2013, s-a vorbit de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Dunarea de Jos
pucioaca